Dowiedz się, jak zrobić Carpacci z buraków – pyszną przystawkę lub dodatek do dania, które można podać na każdym przyjęciu. Możesz użyć zarówno surowych, jak i gotowanych buraków. Jeśli używasz gotowanych buraków, możesz dodać mżawkę pesto lub wegańskiego hollandaise i skropić olejem truflowym. Carpaccio z buraków podawaj na dużym półmisku lub w pojedynczych, pojedynczych naczyniach.
Zacznij od pokrojenia buraków w cienkie plasterki i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem oraz posyp gałązkami rozmarynu. Pieczemy buraki w piekarniku przez godzinę i piętnaście minut, następnie wyjmujemy i obieramy. Pokrój cienko i podawaj jako carpaccio. Dla wygody można to zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Buraki można też podać z cząstkami grejpfruta. Udekoruj mikrogranulkami, sosem chrzanowym i ziarnami gorczycy. Jeśli serwujesz buraki dużej grupie, staraj się używać małego naczynia z burakami, a resztę podawaj osobno. Arugula i pistacje są doskonałym dodatkiem do tego dania, a wygląda ono elegancko i również zdrowo.
Buraczane carpaccio możesz podać swoim gościom w oczekiwaniu na obiad. Aby podać je dużej grupie, ułóż plasterki w zachodzących na siebie rzędach na talerzu do serwowania. Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce przez kilka godzin. Jeśli wolisz, możesz nawet ułożyć je na kromce chleba i zrobić otwartą kanapkę. Smak i tekstura buraków są pyszne i pożywne.
Pokrojone buraki zachowają swój żywy czerwony kolor i pełny mineralny smak. Po ugotowaniu można je podawać z oliwą z oliwek, solą morską i kwaśną śmietaną. Liczba porcji zależy od tego, ile przystawek podasz. Buraki powinny dać się łatwo przebić nożem. Po ugotowaniu buraki można przechowywać w szczelnym pojemniku bez zdejmowania folii.
Możesz wybrać buraki czerwone lub złote. Czerwone buraki mają bardziej intensywny smak niż złote, ale są równie pyszne. Aby uzyskać lżejszą wersję, spróbuj pieczonych buraków z ciecierzycą, kozim serem i koperkiem. Zaserwuj swoim gościom tę pyszną przystawkę. Z pewnością zrobi wrażenie! Pamiętaj, że zawsze możesz powtórzyć ten przepis!
Podobne tematy