Do tego przepisu buraki i paprykę należy umieścić w czystym szklanym słoiku z pokrywką. Napełnij słoik solanką, aż buraki będą przykryte. Podczas gdy buraki są w solance, możesz chcieć dodać dodatkowe składniki, takie jak płatki czerwonej papryki lub inne przyprawy, aby przepis był bardziej aromatyczny i bardziej odżywczy.
Aby kisić buraki, przygotuj solankę, dodając ocet, wodę i ziarna pieprzu. Dodaj sól i cukier do smaku. Możesz również dodać do solanki liście laurowe, płatki czerwonej papryki i nasiona gorczycy. Solanka zapewni kiszony smak i sprawi, że buraki dłużej zachowają świeżość w lodówce. Gdy solanka będzie gotowa, przykryj słoik folią aluminiową i odstaw do lodówki, aż buraki będą gotowe do spożycia.
Po przetworzeniu pozwól burakom schłodzić się w lodówce przez 30 minut przed podaniem. Jeśli nie zostaną zjedzone natychmiast, kiszone buraki mogą być przechowywane do dwóch tygodni. Upewnij się tylko, że są miękkie po szturchnięciu w środek małym nożem. Kiedy buraki ostygną, możesz je pokroić na kawałki lub ćwiartki. Być może będziesz musiał przeciąć je na pół, aby zaoszczędzić miejsce w lodówce, ale nie wytrzymają długo w temperaturze pokojowej. Kwarta przygotowanych marynowanych buraków może być sprzedawana za 8 dolarów jednorazowo.
Łatwe marynowane buraki są świetne z załadowaną sałatką. Spróbuj ich na górze sauteed vegies, na łóżku brązowego ryżu, lub na górze soczewicy madras curry. Świetnie sprawdzają się również jako talerz z hors d’oeuvre. A ponieważ kiszone buraki są poddawane fermentacji mlekowej, są na tyle uniwersalne, że mogą trafić na każdą sałatkę.
Kiszone buraki mogą być podawane jako dodatek na kanapce lub na wraku. Pokrojone buraki można posypać pokruszonym serem. Można też po prostu jeść je prosto ze słoika. Tą pyszną i zdrową przekąską można się cieszyć o każdej porze roku. Jeśli masz ochotę na kiszone buraki, pamiętaj, aby przygotować je z wyprzedzeniem.
Kiszone buraki można zjeść w ciągu kilku tygodni od przygotowania. Trzymają się dobrze przez 10-14 dni, ale nie spodziewaj się, że będą trwały bardzo długo. Pamiętaj więc, aby zaplanować z wyprzedzeniem i kupić słoik, który utrzyma świeżość kiszonych buraków przez kilka tygodni. Następnie wystarczy przebić buraki widelcem. Buraki możesz przechowywać w lodówce.
Do fermentacji buraków wybierz pokrywkę typu air-lock. Pozwoli to na ucieczkę dwutlenku węgla i nadmiaru powietrza, jednocześnie zapobiegając przedostawaniu się niepożądanego powietrza. Pamiętaj, aby przed wyjęciem słoika z solanki usunąć z niego wszelkie cząstki jedzenia lub zanieczyszczenia. Jeśli unoszą się one na powierzchni, mogą doprowadzić do rozwoju pleśni. Jeśli nie masz szybkowaru, kup go.
Podobne tematy