Niezależnie od tego, czy organizujesz małe spotkanie, czy dużą uroczystość, ciasto z jagodami jest idealnym deserem do podania. Ten pyszny deser można łatwo zrobić w domu. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować następujących składników.
Blueberry Shortcake może być wykonane przy użyciu świeżych lub mrożonych jagód. Należy również opłukać borówki i odsączyć je w durszlaku przed dodaniem do przepisu.
Możesz również zastąpić borówki czarnymi jagodami. Aby przygotować ciasto, będziesz musiał ubić razem mąkę, cukier i sól. Możesz użyć do tego miksera elektrycznego, ale możesz też zrobić to bez niego.
Do ciasta trzeba będzie również dodać jajko i proszek do pieczenia. Powinieneś połączyć te składniki nie zatrzymując miksera. W ciągu około trzydziestu sekund powinno powstać ciasto. Po uformowaniu ciasta, należy je rozwałkować, aż będzie miało grubość 1/4 cala. Powinno być wałkowane pewnymi ruchami.
Gdy ciasto jest już rozwałkowane, należy umieścić na nim borówki. Należy to zrobić przed pieczeniem kruchego ciasta. Po upieczeniu jagodzianki można polać słodką jagodową glazurą. Ciasto można przechowywać w lodówce do trzech dni. Można je również zamrozić w celu dłuższego przechowywania.
Nadzienie można zrobić z lodów waniliowych, bitej śmietany lub błyskawicznej mieszanki budyniu waniliowego. Można również zastąpić twaróg kwaśną śmietaną.
Kruche ciasto z jagodami można podawać w całości lub pokroić na kawałki. Najlepiej smakuje ze świeżo ubitą śmietaną. Deser ten świetnie nadaje się na letnie spotkania. Kruche ciasto z jagodami można przechowywać w zamrażarce w torebce typu ziplock przez okres do trzech miesięcy. Możesz również zamrozić jagody, aby użyć ich do przygotowania trifle.
Jagody należy umieścić na cieście w taki sposób, aby były równomiernie rozłożone. Można to zrobić za pomocą szpatułki. Następnie ciasto powinno być pieczone w temperaturze 180 stopni przez około czterdzieści pięć minut. Dzięki temu jagody będą miały czas na zmięknięcie i ugotowanie się.
Jeśli masz resztki ciasta, możesz ozdobić wierzch ciasta paskami ciasta i innymi elementami. Kruche ciastka można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Najlepiej jednak podawać je na świeżo. Jeśli musisz przechowywać ciasto przez dłuższy czas, zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.
Jeśli nie masz miksera elektrycznego, możesz wykonać ten przepis używając robota kuchennego. Można również zrobić go przy użyciu tortownicy. Najlepiej jednak użyć formy do pieczenia, która ma głębokie dno, dzięki czemu ciasto będzie się równomiernie gotować.
Możesz również zrobić herbatniki z kruchego ciasta jagodowego. Możesz zrobić ten przepis używając mąki i jajka lub bez jajka. Najlepiej użyć świeżych jagód do tego przepisu.
Podobne tematy