Do wykonania tego dania potrzebne będzie duże naczynie do pieczenia z równą warstwą sosu pomidorowego. Przygotuj patelnię, spryskując ją sprayem do gotowania. Kiedy naczynie do zapiekania będzie gotowe, umieść w nim roladki z kapusty, szwem do dołu. Na wierzchu ułóż pozostały sos pomidorowy, a na nim mięso. Piecz roladki przez około dwie i pół godziny, aż mięso będzie miękkie, a kapusta ugotowana. Przed podaniem posyp roladki pozostałymi 2 łyżkami pietruszki.
Następnie przygotuj nadzienie do roladek. Nadziewaj liście kapusty równymi ilościami mięsa i sera, a następnie dopraw włoskimi przyprawami. Umieść każdą nadziewaną kapustę w naczyniu do pieczenia szwem do dołu. Dodaj trochę dodatkowego nadzienia do roladek i posyp je startym serem. Powtórz te czynności dla wszystkich gołąbków. Po upieczeniu, przykryj rolki folią i pozwól im odpocząć przez pięć minut przed podaniem.
Kiedy kapusta jest już gotowa, upewnij się, że jest w pełni schłodzona przed złożeniem roladek. Aby uzyskać jeszcze smaczniejsze rezultaty, użyj najlepszego możliwego bulionu z kurczaka. Ten przepis doda mnóstwo smaku do roladek. Możesz również przygotować nadziewane roladki z wyprzedzeniem i upiec je w przykrytym piekarniku. Gdy będą gotowe, podawaj je z chrupiącym chlebem i kremową polentą lub puree ziemniaczanym.
Aby przygotować kapustę do tego przepisu, obierz liście ostrożnie, a następnie zblanszuj kapustę we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Usuń i odrzuć rdzeń. Gdy kapusta zmięknie, zdejmij ją z patelni i pozwól jej całkowicie ostygnąć. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Możesz zrobić je z wyprzedzeniem, ale być może będziesz musiał przygotować je dzień wcześniej. Po tym czasie możesz go podać jako danie główne, albo dodatek do dania głównego.
Aby przygotować nadziewaną kapustę, możesz użyć całej kapusty lub pokroić ją w kliny. Pokrój ją czysto od środka, aby uniknąć rozdarcia. Duża kapusta może być zbyt gęsta do gotowania na parze, dlatego lepiej pokroić ją na dwie mniejsze. W ten sposób nadal można zrobić dużą porcję nadziewanej kapusty z nadzieniem. Podając ją jako dodatek lub bezmięsne danie główne, będzie pyszna dla każdego.
Po uprażeniu kapusty przez około 45 minut, można dodać do niej orzechy włoskie i koperek. Po tym kroku kapusta powinna być na tyle chłodna, abyś mógł dodać pozostałe trzy łyżki oliwy do orzechów włoskich. Posypać wierzch większą ilością parmezanu i czarnego pieprzu, jeśli jest taka potrzeba. Następnie umieść ją w lodówce. W tym momencie jesteś gotowy do podania!
Podobne tematy