Istnieje wiele różnych sposobów na zrobienie masła. Możesz użyć świeżego masła, przechowywać je w lodówce lub zrobić je ze śmietaną. Ale jeśli chcesz mieć je w słoiku, musisz nauczyć się, jak zrobić masło w słoiku. Proces jest łatwy, a rezultatem będzie masło w słoiku. Dowiedz się, jak zrobić masło w słoiku, wykonując poniższe kroki.
Zanim zrobisz masło w słoiku, będziesz potrzebował szklanego słoika i kartonu śmietany. Upewnij się, że najpierw go umyjesz, umieszczając go w zimnej wodzie. Możesz użyć kostki lodu, aby wycisnąć część maślanki. Po oczyszczeniu będziesz musiał poczekać około pięciu do dwudziestu minut, aby zamieniła się w masło. Gdy maślanka będzie już klarowna, możesz dodać sól do smaku.
Zanim zaczniesz ubijać masło, musisz dodać ciężką bitą śmietanę. Zostaw połowę słoika pustą, aby dać masłu miejsce na uformowanie się. Posól ją, jeśli chcesz zrobić solone masło. Następnie dodaj marmur do słoika. Przykryj słoik pokrywką i energicznie nim potrząśnij. Potrząsaj słoikiem regularnie, aż do uformowania się masła. Im dłuższe potrząsanie, tym gęstsze będzie masło.
Podczas potrząsania śmietanką tworzysz właściwe masło. To jeszcze nie jest etap prawdziwego masła, ale nadaje się do deserów i wypieków. Kiedy płyn zamieni się w masło, będziesz wiedział, że jest gotowe. Wystarczy lekko wstrząsnąć i cieszyć się pysznym masłem! Jak więc zrobić masło w słoiku? Oto jak. Możesz zrobić domowe masło w kilka minut z zaledwie trzech składników.
Będziesz potrzebować dwóch rąk do potrząsania słoikiem. Zacznij potrząsać słoikiem przez kilka minut. Krem zgęstnieje i zacznie sprawiać wrażenie, że w ogóle się nie rusza. Po kilku minutach krem stanie się solidną bryłą, a cienki płyn wokół niego zacznie się chlupotać. Ciecz, która jest w śmietanie oddziela się od tłuszczu i tworzy masło.
Od momentu, gdy śmietana zgęstnieje i będzie miała ładną konsystencję, metoda słoika masona to kolejny świetny sposób na zrobienie domowego masła. Ta metoda jest wystarczająco łatwa dla osób w każdym wieku i można ją wykonać z pomocą słoika mason. Upewnij się, aby użyć czystego marmuru, choć. To sprawi, że domowe masło będzie gęstsze szybciej. Jeśli nie masz marmuru, będziesz musiał wstrząsnąć śmietaną na dłużej, aby uczynić ją grubą.
Wstrząśnij śmietanę dobrze, pozwalając maślance i masłu oddzielić się. Proces ten może trwać od pięciu minut do pół godziny. Jeśli robisz większą partię, możesz użyć miksera elektrycznego. Dla mniejszych partii, będziesz potrzebował słoika z pokrywką. Płyn jest wykorzystywany głównie do produkcji maślanki, ale możesz go również użyć w innych przepisach, aby poprawić ich smak.
Podobne tematy