Klasyczna amerykańska sałatka z marchewki i jabłka to świetne danie, które warto wypróbować w domu. Przy użyciu tylko czterech składników, sałatka z marchewki i jabłka robi się błyskawicznie. Marchewki i jabłka należy pokroić w cienkie plasterki, a do dressingu sałatki należy użyć majonezu. Aby uatrakcyjnić sałatkę, rozważ dodanie rodzynek, które są opcjonalne, i użyj złotych rodzynek zamiast białych. Rodzynki możesz zastąpić innymi rodzajami suszonych owoców, np. kandyzowanymi migdałami.
Aby przygotować marchewki, najpierw je wyszoruj lub obierz. Pokrój je na kawałki o długości dwóch cali. Pokrój każdy kawałek na cienkie plasterki o grubości około 1/4 cala, staraj się, aby były jak najcieńsze. Jeśli masz robot kuchenny, możesz również zetrzeć jabłka i pietruszkę. Kiedy już przygotujesz marchewki i jabłka, wymieszaj je z dressingiem. Schłodź przed podaniem.
Aby sałatka z jabłek i marchewki była bardziej kwaśna lub słodka, wybierz rodzaj jabłek, który odpowiada Twojemu podniebieniu. Dla bardziej cierpkiej sałatki użyj jabłek Fuji lub Granny Smith. Dla słodszej, dodaj do dressingu miód. Jeśli jabłka są słodkie, możesz użyć mieszanki obu. W razie potrzeby dressing można rozcieńczyć. Jeśli nie masz żadnego dressingu, dodaj trochę octu do marchewek.
Możesz podać sałatkę z jabłek i marchewki z prostym jogurtowym dressingiem lub możesz zrobić z niej pełnowartościowy posiłek, mieszając składniki razem. Składniki na sałatkę to trzy filiżanki rozdrobnionej marchewki, 2 filiżanki pokrojonych w kostkę jabłek i 1/2 filiżanki selera. Dressing składa się z jogurtu, soku pomarańczowego, musztardy, miodu, cynamonu i skórki pomarańczowej. Połącz składniki dobrze. Wtedy, rzucać wszystko together.
The jogurtowy dressing może być zrobiony dzień naprzód. Tuż przed podaniem dodaj go do sałatki. Im dłużej będzie leżał, tym bardziej wyciągnie wilgoć z warzyw. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia. Podawaj ją do brunchu, kolacji lub obiadu wielkanocnego! Jeśli organizujesz przyjęcie, przygotuj tę sałatkę dla grupy przyjaciół. Jest pyszna i stanowi uroczy dodatek do każdego posiłku!
Orzeźwiająca przystawka, sałatka z marchewką i jabłkiem to klasyczny i pyszny dodatek do każdego stołu obiadowego. Utrzymuje się dobrze w lodówce i robi piękną prezentację. Ta sałatka to podstawowe danie południowe, świetny wybór na rodzinny piknik lub nawet brunch. A ponieważ jest to ulubione danie na pikniki, nigdy więcej nie będziesz się z nią nudzić. Pokochasz tę kolorową, chrupiącą sałatkę!
Podobne tematy