Jak zrobić chałkę z błonnikiem

Jeśli szukasz prostego przepisu na chałkę o niskiej zawartości węglowodanów, czytaj dalej. Chałka zrobiona z mąki pszennej jest świetną opcją dla zup, kanapek i śniadaniowych tostów. Przepis wzywa do 2 filiżanek mąki uniwersalnej i 2 1/4 filiżanki ciepłej wody. Dodaj białko jajka i dobrze wymieszaj. Używając miksera elektrycznego, pokonaj na niskiej do średniej prędkości przez 30 sekund. Następnie zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 minuty. Zdejmij ciasto z miksera i użyj drewnianej łyżki, aby je wymieszać.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, posyp powierzchnię cienką warstwą mąki. Zrób challahs używając silikonowej formy. Możesz je również podać jako deser. Aby uzyskać łatwą chałkę, wyrób ją do etapu zaplatania i przykryj folią plastikową posmarowaną masłem. Pozwól im odpocząć przez noc. Gdy będą gotowe do pieczenia, urosną w około 1,5 godziny. Gdy będą gotowe, powinny być złotobrązowe i puste.

Ciasto wyrośnie szybciej, gdy będzie rosło przez noc. Po wyrośnięciu, zostaw chałki na wyłożonej pergaminem blasze lub macie silpat. Przykryj blachę lub matę natłuszczoną folią seran, aby zapobiec osadzaniu się na chlebie aromatów z lodówki. Pozwól chlebowi wyrosnąć w lodówce przez noc, lub jeśli masz mało czasu, zostaw go w lodówce na kilka godzin. Chłodna temperatura w lodówce zachęci drożdże do wyrastania, a to nie zaszkodzi chlebowi.

Przygotowując chałkę, musisz wybrać mąki low-carb i zamiennik cukru. Maszyna do chleba lub mikser stojący z hakiem do wyrabiania ciasta może pomóc Ci to osiągnąć. Upewnij się, że postępujesz dokładnie według wskazówek. W ten sposób uzyskasz chałkę o niskiej zawartości węglowodanów, która jest zarówno smaczna, jak i zdrowa. Ten chleb jest nisko-węglowodanowy i niskokaloryczny.

Jednym ze sposobów na dodanie więcej błonnika do ciasta jest dodanie łyżki stołowej mielonego siemienia lnianego lub nasion chia. Jeśli nie lubisz tekstury tradycyjnej chałki, spróbuj użyć przepisu na mąkę o niskiej zawartości węglowodanów. Możesz również użyć miksera z hakiem do ciasta i upiec chleb w piekarniku. Po upieczeniu ciasta możesz udekorować je sezamem lub makiem.

Po upieczeniu chałki przechowuj ją w lodówce przez co najmniej pięć godzin. Chałka dobrze się zamraża, więc upewnij się, że pokroisz kromki przed włożeniem ich do zamrażarki. Upewnij się, że wyjąłeś zamrożone kromki z torebki, aby uniknąć zawilgocenia podczas rozmrażania. Jeśli zdecydujesz się użyć zamrożonych kromek chałki, po prostu podgrzej je w tosterze i ciesz się! Jeśli zrobisz swoją własną Chałkę, możesz cieszyć się tym pysznym chlebem na co dzień.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane