Jeśli nie jesz mięsa, a chciałbyś zrobić pyszny bulion warzywny, możesz to zrobić. Pierwszym krokiem jest zebranie wszelkich warzywnych okrawków, które często zostają po gotowaniu. Przechowuj je w torbach do zamrażania lub dużych pojemnikach do przechowywania żywności wielokrotnego użytku. Możesz również zamrozić skrawki w zamrażarce. Możesz użyć tych skrawków kilka razy w ciągu tygodnia. Możesz również użyć skrawków z zamrożonego posiłku. Upewnij się, że wszystkie składniki są czyste i wolne od zgnilizny lub pleśni.
Inną korzyścią z robienia bulionu warzywnego jest to, że pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze na kupionym w sklepie bulionie. Możesz go zrobić z resztek warzyw, które zamroziłeś. Następnie dopraw go solą i pieprzem do smaku. Bulion warzywny jest również znacznie tańszy niż kupiony w sklepie i jest to doskonały sposób na wykorzystanie wszelkich warzywnych okrawków, które masz w lodówce. Jako dodatkowa premia, to zużyje resztki z innych potraw, które możesz przygotować w swoim domu.
Warzywny bulion jest również bardziej aromatyczny niż kupione w sklepie odmiany. Główną rzeczą jest użycie podobnego stosunku warzyw i wody. To zapobiegnie jakiemukolwiek jednemu smakowi od obezwładniania innych. Bulion warzywny będzie miał różny smak w zależności od Twoich preferencji. Imbir jest doskonałym dodatkiem do bulionu warzywnego. Uważaj, aby nie dodawać zbyt wielu warzyw krzyżowych, ponieważ będą one przytłaczać smak bulionu.
Warzywny bulion może być wykonany z resztek warzyw i ziół. Najlepiej najpierw je podsmażać, aby dodać im smaku. Dobrze jest dodać papkowatą cebulę i skórki czosnku, ale staraj się unikać skrobiowych warzyw, takich jak kalafior i kapusta, ponieważ zmętnią rosół. Kiedy warzywa są już ugotowane, dodaj pozostałą wodę i pozwól bulionowi gotować się przez co najmniej godzinę. Kiedy skończy, odcedź go i ciesz się pysznym rosołem!
Aby zachować bulion warzywny, po prostu umieść płyn w szklanym słoiku lub silikonowej foremce. Zachowa się do tygodnia w lodówce. Możesz również zamrozić bulion warzywny w pojemnikach o pojemności ćwiartki lub dwóch filiżanek nadających się do zamrażania. W zamrażarce wytrzyma około czterech do sześciu miesięcy, ale jego jakość może się z czasem pogorszyć. Rosół można również zamrozić, ale zamrożona porcja może nie być tak dobra jak świeży stock.
Jeśli nie jesz mięsa, nadal możesz użyć wywaru warzywnego, aby zrobić pyszny domowy rosół. Bulion warzywny jest bardziej aromatyczny i jest mniej słony niż wywar. Możesz również użyć resztek warzyw, aby zrobić bulion warzywny. Możesz użyć tego samego przepisu dla obu. Używanie skrawków warzyw jest dobrym pomysłem, ponieważ nie zawierają one kości. Są też dobre dla środowiska.
Podobne tematy