Jak zrobić tarty chrzanowe na zimę

Jak zrobić tarty chrzanowe na zimę

Dodawanie chrzanu do tart i quiches to prosty sposób na dodanie trochę smaku bez dodawania kalorii. Ten pochodzący z Azji Wschodniej korzeń kapusty ma pieprzny smak, który doskonale rozgrzewa usta przy każdym kęsie. Jest szczególnie popularny w regionie Alzacja-Lotaryngia we Francji.

Gotowy chrzan to mieszanka świeżego, tartego chrzanu zakonserwowanego octem. Świetnie nadaje się do dodawania smaku do sosów, winegretów i tłuczonych ziemniaków. Można go również użyć do doprawienia tarty z jabłkami. Aby zacząć, musisz przygotować formę do tarty. Możesz użyć okrągłej, płytkiej formy do tarty o średnicy 20 cm.

Gotowy chrzan można znaleźć w dziale produktów w lokalnym sklepie spożywczym. Musisz jednak przygotować korzeń przed użyciem, więc zaplanuj to z wyprzedzeniem. Możesz go przetworzyć w robocie kuchennym przez trzy do czterech minut. Następnie opłucz go przed użyciem. Możesz przechowywać korzeń przez trzy miesiące w lodówce, ale straci on część swojego smaku. Najlepiej przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu.

Tartę możesz przechowywać w lodówce przez dzień lub dwa, można ją też zamrozić. Jeśli zamrażasz ją, będziesz chciał zawinąć ją w folię. Możesz również zamrozić ją w osobnych, pojedynczych porcjach.

Aby przygotować tartę, będziesz potrzebować ciasta o grubości trzech milimetrów. Potrzebny będzie również papier do pieczenia, którym wyłożysz formę do tarty. Potrzebne będzie również żółtko. Na koniec potrzebna będzie podwójna śmietana. Możesz również użyć creme fraiche lub Gruyere.

Do przygotowania nadzienia potrzebne będą jajka, mleko, mleko w proszku, creme fraiche, starty Gruyere i kilka łyżek podwójnej śmietany. Trzeba będzie też doprawić masę pieprzem i koperkiem. Możesz również dodać wędzonego łososia. Potrzebna będzie również patelnia do tarty z łososiem. Najlepiej przygotować tartę z wyprzedzeniem, ale możesz ją zrobić dzień wcześniej i schować do lodówki.

Kiedy będziesz gotowy do podania tarty, posmaruj ją ubitym żółtkiem. Następnie, będziesz chciał posypać tarty mieszanką śmietany i liśćmi rukoli. Następnie, będziesz chciał je upiec, aż staną się złotobrązowe. Możesz je również zamrozić na okres do miesiąca.

Możesz również przygotować pojedyncze tarty. Możesz zrobić tartę w dowolnym kształcie. Jeśli chcesz się trochę zabawić, możesz użyć robota kuchennego, aby zetrzeć chrzan. Jeśli masz robota kuchennego, uważaj przy otwieraniu pokrywy. Może ona pozostawić duże kawałki. Jednak jest on również bardzo łatwy w użyciu.

Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz również ręcznie zetrzeć świeży korzeń. Wymaga to trochę wysiłku i może być czasochłonne, ale pozwoli uzyskać delikatną konsystencję. Możesz również przechowywać nieobrany chrzan w plastikowej torebce w szufladzie na chrupki. Uchroni to go przed zawilgoceniem i zbrązowieniem. Tartę można przechowywać w zamrażarce przez sześć miesięcy.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane