W tym przepisie przygotujesz pierogi wypełnione kapustą, mieszanką grzybów, cebulą i odrobiną drożdży odżywczych. Aby pierogi były jeszcze smaczniejsze, podaj je z sosem honorowym. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci zacząć. Po zrobieniu nadzienia, możesz zacząć składać pierogi.
Po pierwsze, zacznij od ugotowania kapusty. Możesz użyć dowolnego rodzaju kapusty, chociaż kapusta napa jest tradycyjną odmianą. Następnie dodaj grzyby. Grzyby shiitake i ostrygowe są świetnymi dodatkami do pierogów, ponieważ dodają wilgoci do mieszanki. Jeśli robisz te pierogi na specjalną okazję, możesz zastąpić nadzienie z grzybów startą marchewką, papryką lub cebulą dymką. Pamiętaj, aby zagnieść ciasto rękami, w przeciwnym razie nie będzie tak miękkie.
Następnie będziesz potrzebował patelni z ciężkim dnem. Rozgrzej połowę oleju. Dodaj na patelnię cebulę, czosnek i imbir. Gdy te staną się półprzezroczyste, dodaj grzyby, kapustę i marchew. Gotuj mieszankę przez trzy do czterech minut, często mieszając, aż płyn zostanie w większości wchłonięty. Dodaj tamari i sos sojowy, i dobrze wymieszaj. Gdy nadzienie będzie gotowe, zawiń pierożki i podawaj z pysznym sosem do maczania.
Ogrzej duży garnek. Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego lub rzepakowego. Gdy olej będzie gorący, dodaj 6-8 pierogów, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo miejsca. Po dwóch minutach dodaj kolejne pół szklanki wody i przykryj szczelnie pokrywką. Pierogi powinny być gotowe w ciągu trzech do sześciu minut. Możesz chcieć podawać pierogi natychmiast po ugotowaniu.
Przyrządzając pierogi, pamiętaj, że kilka składników jest niezbędnych do sukcesu dania. Dodanie odrobiny soli przed gotowaniem na parze sprawi, że pierogi pozostaną soczyste i delikatne. Upewnij się, że używasz wysokiej jakości, świeżych składników. Ten przepis jest wegetariański i pyszny! Upewnij się tylko, że dodajesz odpowiednią ilość soli i pieprzu do smaku. Robiąc pierogi, pamiętaj, że nadzienie musi być wcześniej ugotowane.
Zacznij od pokrojenia w kostkę grzybów shiitake na małe kawałki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Pokrojone grzyby shiitake należy pokroić w kostkę i wymieszać. Następnie posiekać poszatkowaną kapustę i cebulę. Połączyć z mieszanką grzybów i mieszać, aż dobrze się połączą. Jeśli używasz robota kuchennego, użyj łopatki na niskim ustawieniu.
Gdy nadzienie jest gotowe, zacznij robić pierogi. Umieść jedną lub dwie łyżki nadzienia w każdym zawiniątku. Dociśnij brzegi widelcem. Dodaj odrobinę oleju na patelnię, a następnie smaż grzyby i kapustę przez około pięć minut. Wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym. Gotuj przez kolejne pięć minut. Powtarzaj czynność, aż wszystkie pierogi zostaną wypełnione.
Podobne tematy