Jeśli kiedykolwiek chciałeś się nauczyć, jak zrobić ser z koziego mleka, to trafiłeś we właściwe miejsce. Kate Johnson jest założycielką i główną instruktorką The Art of Cheese, szkoły domowego serowarstwa w Longmont w Kolorado. Ten artykuł został pierwotnie opublikowany w numerze marzec/kwiecień 2018 Goat Journal i był regularnie weryfikowany pod kątem dokładności. Informacje zawarte w tym artykule są przeznaczone dla początkujących i mogą nie być odpowiednie dla osób, które nie mają żadnego doświadczenia.
Ważne jest, aby pamiętać, że mleko kozie nie zsiada się w taki sam sposób jak mleko krowie, a zatem skrzepy będą mniejsze i mniej „uformowane”. Nawet po 10-minutowym okresie odsączania, mieszanina będzie nadal wyglądać jak płyn, więc upewnij się, że odsączasz nadmiar serwatki. Serwatka jest produktem ubocznym procesu, ale można ją wykorzystać w innych przepisach.
Przed rozpoczęciem sprawdź pH mleka, ponieważ będzie to miało wpływ na skrzepy. Aby dostosować poziom pH koziego mleka, rozpuść jedną czwartą filiżanki kwasu cytrynowego w niewielkiej ilości wody. Wlej ten roztwór do mleka koziego i wymieszaj. Następnie dodajemy do wody jedną czwartą szklanki soku z cytryny lub lipazy i doprowadzamy do wrzenia. Po tym jak płyn jest wystarczająco zagęszczony, wyjmij ser z formy.
Dla uzyskania różnych smaków, wymieszaj ser z mlekiem, śmietaną lub miodem. Możesz nawet uczynić go smarowalnym, mieszając go z serkiem śmietankowym. Inną opcją jest ubicie sera z dodatkowymi składnikami, takimi jak miód. Jeśli chcesz, możesz podać ser z krakersami lub chrupiącym chlebem. Możesz również podać go z tapenadą z oliwek lub dżemem wiśniowym dla wyjątkowo pysznej prezentacji.
Ogrzej kozie mleko do 180 stopni Fahrenheita, lub 82 stopni Celsjusza. Następnie wymieszaj je z około 40 gramami soku z cytryny. Gdy osiągnie taką temperaturę, oddzieli się skrzep i serwatka. Po tym czasie przecedzić masę przez serownicę i pozostawić na noc. Jeśli chcesz, możesz posypać ser świeżymi ziołami lub kwiatami, albo obtoczyć go w posiekanych orzechach i suszonych owocach.
Istnieje kilka rodzajów kozich serów, w zależności od pożądanego smaku. Kozi ser jest często słodki, a wiekowe odmiany mają wyraźny smak burbonu. Starzone sery są zazwyczaj twardsze niż świeże, ale nadal zachowują miękki smak koziego mleka. Aby uzyskać bardziej autentyczny i niepowtarzalny smak, spróbuj dojrzałego koziego sera. Będziesz zaskoczony różnicą, jaką robi w smaku i konsystencji twojego sera!
Choć możesz używać mleka krów do produkcji sera, powinieneś zawsze używać mleka koziego. Mleko kozie zawiera więcej azotanów niż mleko krowie, więc używanie mleka od kóz jest lepsze dla Twojego zdrowia. Kozi ser to także świetny sposób na rozpoczęcie rodzinnego ogródka. Jest niedrogi i bardzo zdrowy. Pamiętaj tylko, aby używać najświeższego mleka, na jakie Cię stać.
Podobne tematy