Jak zrobić masło z greckiego jogurtu

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić masło z greckiego jogurtu? Wiele osób uważa, że jego smak jest o wiele lepszy niż masła kupowanego w sklepie. Dzieje się tak dlatego, że jogurt kultywuje śmietankę, nadając jej złożony smak. Jeśli jednak nie jesteś fanem smaku jogurtu, możesz również użyć zwykłego jogurtu. Jeśli chcesz uniknąć wysokiej zawartości tłuszczu w jogurcie greckim, możesz zastąpić go masłem migdałowym lub orzechowym.

Pierwszy, będziesz musiał użyć mezofilnego startera, który możesz znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Starter mezofilny, taki jak Flora Danica, można również kupić do robienia maślanki. Niezależnie od wybranej metody, będziesz musiał mieszać lub potrząsać wyhodowaną śmietaną, aż rozdzieli się na masło i maślankę. Upewnij się, że zachowasz trochę maślanki do wykorzystania w przyszłych partiach.

Możesz również zastąpić jogurt grecki mlekiem, majonezem i innymi wspólnymi składnikami kulinarnymi. Użyj trzy czwarte filiżanki greckiego jogurtu i jedną czwartą filiżanki mleka w przepisie, który wzywa do jednej filiżanki mleka. W ten sposób uzyskasz podobny rezultat, ale o niższej zawartości tłuszczu. Ponadto grecki jogurt jest dobrym źródłem białka i wapnia, więc może być używany do różnych przepisów.

Przed kurowaniem śmietany, musisz schłodzić hodowaną śmietanę przez co najmniej godzinę. Po tym czasie można wymieszać krem z ciężką śmietaną. Pamiętaj, aby schłodzić śmietanę przed użyciem jej do produkcji masła. Kilka godzin chłodzenia sprawi, że tłuszcz w maśle pozostanie stały podczas procesu ubijania. Ten proces może być również czasochłonny, więc upewnij się, że planujesz z wyprzedzeniem i ułatwiasz go jak to tylko możliwe.

Aby odcedzić swój grecki jogurt, użyj cheesecloth lub sitka wyłożonego szklaną miską. Serwatka będzie kapać do miski, czyniąc ją znacznie gęstszą. Dla małych ilości, możesz użyć filtra do kawy lub wytrzymałego ręcznika papierowego. Gdy jogurt jest już wystarczająco gęsty, należy włożyć go do lodówki na kilka godzin. W zależności od tego, jaką masz miarę serownicy, jogurt będzie wymagał około czterech godzin, aby całkowicie odcedzić.

Po odcedzeniu jogurtu, pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez 10 do 12 godzin. Następnie dodaj 2/3 filiżanki oleju z pestek winogron i 11 uncji świeżego masła. Dobrze wymieszaj i posyp solą. Powstałe masło zachowa się przez około 2 tygodnie w temperaturze pokojowej, a w lodówce może przetrwać do dwóch miesięcy. Możesz również zamrozić masło do wykorzystania w przyszłości.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane