Jak zrobić chipsy jabłkowe

Jak zrobić chipsy jabłkowe

Niezależnie od tego, czy szukasz zdrowej przekąski, czy po prostu czegoś, co zaspokoi Twój słodki ząb, chrupki jabłkowe to smaczny sposób. Jest to również łatwe do wykonania w domu. Wszystko czego potrzebujesz to kilka podstawowych składników i trochę czasu. Oto kilka wskazówek, jak zrobić chrupki, które na pewno będą hitem.

Istnieje kilka różnych rodzajów jabłek, które możesz wykorzystać do zrobienia chrupek. Aby uzyskać zdrowszą opcję, spróbuj użyć jabłek Fuji lub Honeycrisp. Te odmiany są dostępne przez cały rok i świetnie równoważą słodycz i cierpkość. Dobrym wyborem do chrupania są również jabłka Granny Smith. Te jabłka są twarde i nie pęcznieją jak niektóre inne odmiany jabłek.

Do cienkiego krojenia jabłek najlepiej używać mandoliny. Dzięki cienkim plastrom jabłka będą się równomiernie gotować i zachowają swój kształt podczas pieczenia. Alternatywnie można użyć ostrego noża. Jednak mandolina znacznie ułatwia to zadanie.

Kluczem do przyrządzenia chipsów jabłkowych jest upewnienie się, że plasterki są jednolite. Można to osiągnąć za pomocą mandoliny lub spiralizera. Urządzenia te mają płaskie ostrza, które ułatwiają cienkie cięcie jabłek. Będziesz chciał się upewnić, że plasterki mają co najmniej trzy milimetry grubości. W przeciwnym razie nie będą one tak chrupiące, jak powinny być.

Innym sposobem na wykorzystanie jabłek jest ich wydrążenie. Możesz wydrążyć jabłka za pomocą okrągłej metalowej końcówki do pipetowania lub małego wykrawacza do ciastek. Dzięki temu usuniesz twardy rdzeń, którego nie da się wydłubać z plasterka. Pomoże to zmniejszyć ilość wilgoci w jabłku.

Podczas krojenia jabłek użyj mandoliny i upewnij się, że używasz najcieńszego ustawienia. Możesz również użyć ostrego noża, ale mandolina znacznie ułatwia to zadanie. Możesz zrobić ten chrupek w domu za ułamek kosztów wersji kupionej w sklepie.

Chociaż przyrządzanie chipsów jabłkowych nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Warto również zauważyć, że najlepsze chipsy są zazwyczaj podawane w dniu, w którym zostały zrobione. W miarę stygnięcia chrupki stają się bardziej miękkie. Z tego powodu ważne jest, aby nie dopuścić do zbytniego schłodzenia chipsów. Pozwól im odpocząć przez co najmniej pięć minut, zanim sprawdzisz ich chrupkość.

Jeśli przygotowujesz swoje chipsy od podstaw, możesz zdecydować się na podanie ich w całości lub z różnymi dodatkami. Cynamon jest dobrym wyborem dla tego dania, a jeśli chcesz, możesz dodać orzechy włoskie lub pekan. Dodanie gałki lodów waniliowych do chrupek sprawi, że będą one jeszcze lepsze. Możesz też podać chrupki z czekoladą lub lodami, w których można je zanurzyć. Jeśli chcesz, aby były wegańskie, możesz użyć wegańskiego zamiennika masła zamiast zwykłego masła.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane