Jak zrobić ciasto karpatkowe

Aby dowiedzieć się, jak zrobić ciasto Carpatta, postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami:

Aby rozpocząć, rozgrzej piekarnik do 200C/390F. Wyłóż formę do ciasta papierem pergaminowym i nasmaruj ją olejem. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 20 minut. Powtórz to samo z drugą warstwą. Pozwól ciastu ostygnąć. Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj krem do ciasta. Wymieszaj 100g cukru, skrobię kukurydzianą, mąkę, sól i jajka. Doprowadź mleko i masło do wrzenia na średnim ogniu. Ciągle mieszaj. Następnie powoli wlej mieszankę mleka do żółtek i mieszaj, aż do całkowitego połączenia.

Wtedy dodaj mleko, masło i sól do mieszanki mąki i dobrze wymieszaj. Podgrzewać mieszaninę aż do zagotowania. Szybko wymieszać. Podczas gotowania nie otwierać patelni w trakcie pieczenia. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij ją z ognia. Rozłóż ciasto równomiernie w przygotowanych patelniach. Piec w temperaturze 390degC/375degF przez 25-30 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi piekarnika.

Następnie przygotuj nadzienie. Przygotuj nadzienie. Jeśli chcesz, możesz użyć serka kremowego, cukru pudru lub nawet mieszanki cukru i soku z cytryny, aby stworzyć góry pokryte śniegiem. Następnie nałóż na ciasto warstwę nadzienia. Po schłodzeniu warstw możesz pokroić je w prostokąty i udekorować cukrem pudrem. Przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto zachowuje trwałość do czterech dni, więc zrób dużo, aby się nim cieszyć!

Przed upieczeniem ciasta musisz przygotować ciasto choux. Jest to najważniejsza część. Musisz najpierw wyrobić ciasto. Następnie dodawaj jajka po jednym na raz. Mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i gęste. Kiedy podniesiesz szpatułkę, pamiętaj, aby rozprowadzić ciasto nierównomiernie pomiędzy dwiema foremkami do springów. Nierówności stworzą przypadkowe bąbelki na warstwach ciasta, reprezentujące góry w regionie Karpat.

Wyśmienity deser, Karpatka jest popularna w Polsce. Krążek z ciasta choux jest wykonany tak, aby przypominał kształt Karpat, stąd nazwa ciasta. Obie warstwy są następnie pokrywane warstwą kremu budyniowego. Szczyty ciasta choux są następnie posypywane cukrem, aby przypominały góry. Można również znaleźć różne warianty tego deseru, postępując według tego samego przepisu.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane