Jak zrobić ciasto na pierniczki

Jak zrobić ciasto na pierniczki

Niezależnie od tego, czy chcesz upiec własne ciasto na pierniczki na przyjęcie świąteczne, wymianę ciastek, czy po prostu zaspokoić swój apetyt na słodycze, kroki są proste. Możesz użyć różnych technik, aby Twoje ciasteczka wyglądały pięknie.

Najpierw musisz przesiać suche składniki do dużej miski. Suche składniki to melasa, imbir, goździki, soda oczyszczona, sól i cynamon. Te składniki powinny być ubijane razem, aż dobrze połączone. Jeśli mieszanina wydaje się sucha, dodaj łyżkę mleka. Jeśli ciasto jest kruche, dodaj trochę więcej mleka.

Następnie utrzyj masło i brązowy cukier. Możesz użyć miksera do ubicia masła i cukru. Możesz też ubić masło i cukier ręcznie. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj cukier. Cukier również trzeba będzie ubić, aż do całkowitego połączenia. Możesz również dodać wanilię do kremowej mieszanki.

Teraz trzeba będzie podzielić ciasto na dwie części. Połowę ciasta rozwałkujesz i wytniesz z niego kształty. Druga połowa ciasta będzie przechowywana w lodówce. Ciasto to można również zamrozić. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przechowuj ciasto w lodówce przez co najmniej trzy godziny.

Po schłodzeniu ciasta, można je wycinać za pomocą foremek do ciastek. Można je również rozwałkować na kawałku papieru pergaminowego. Papier pergaminowy zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do powierzchni. Jeśli nie używasz papieru pergaminowego, możesz również użyć kawałka folii, aby zapobiec przyklejaniu się ciasta.

Kiedy będziesz gotowy do pieczenia, umieść ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ciasteczka przez 11 do 15 minut. Ciasteczka powinny zacząć brązowieć wokół krawędzi. Jeśli pieczesz dużą ilość ciasteczek, najlepiej jest piec je w niższej temperaturze. Dzięki temu ciasteczka staną się bardziej chrupiące.

Po upieczeniu ciasteczek, powinny one zostać całkowicie ostudzone przed oblodzeniem. Możesz je polukrować cukrem pudrem lub lukrem maślanym. Najłatwiejszym sposobem na udekorowanie ich jest wzór zygzakowaty. Jeśli szukasz bardziej skomplikowanych wzorów, możesz użyć lukru królewskiego. Jeśli planujesz nakładać lukier pipetą, powinieneś użyć pisaka do farb olejnych marki Sharpi.

Alternatywnie, możesz użyć kupionego w sklepie lukru do ciasteczek. Możesz również użyć cukierków do dekoracji ciasteczek. Możesz również użyć różnych mieszanek, aby dodać dodatkowy smak. Możesz nawet zastąpić chipsy z białej czekolady innymi składnikami.

Ciasto na pierniczki to prosty deser, który możesz przygotować z zaledwie kilku składników. Jest również łatwy do wykonania z wyprzedzeniem. Możesz również zamrozić ciasto na kilka dni. Ciasto może być przechowywane w szczelnym pojemniku w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Możesz również użyć resztek ciasta do wykonania kolejnych kształtów. Po wycięciu ciasteczek, możesz ponownie rozwałkować skrawki, aby zrobić więcej ciasteczek. Jeśli planujesz ponownie rozwałkować skrawki, upewnij się, że zawinąłeś ciasto w folię. Zapobiegnie to przyklejaniu się ciasteczek do siebie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane