Jak zrobić likier z czarnej porzeczki

Aby zrobić ten likier, najpierw umieść czarne porzeczki w dużym szklanym słoju lub kamionkowej butelce. Przykryj je wódką. Pozostaw je do maceracji na około pięć do sześciu miesięcy. Po maceracji przez co najmniej miesiąc, odcedzić płyn i przecedzić go przez sito o drobnych oczkach. Po przecedzeniu likieru, przechowuj go w szczelnym pojemniku i przykryj, aby nie dopuścić do pojawienia się insektów.

Tradycyjnie ten francuski likier jagodowy znany jest jako creme de cassis. Jego słodki smak czyni go doskonałym dodatkiem do koktajli. Oprócz koktajli, creme de cassis jest również pyszny sam w sobie. Można go dodawać do deserów, ciast i pikantnych sosów. Alternatywnie, można dodać go do kawy lub herbaty, lub po prostu slather go na deser.

Po infuzji czarnych porzeczek w płynie przez miesiąc, przecedzić mieszaninę i przechowywać w ciemnym miejscu. Im dłużej trwa infuzja, tym gładszy i bardziej aromatyczny będzie gotowy produkt. Po przygotowaniu, przecedzić przez sito o drobnych oczkach do czystych, sterylnych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Zachowa się do czterech miesięcy, więc upewnij się, że udało się za pierwszym razem.

Pierwszym krokiem w tworzeniu tego pysznego likieru jest przygotowanie syropu cukrowego. Aby to zrobić, musisz najpierw przygotować syrop cukrowy, gotując cukier z wodą, aż utworzy gęsty syrop. Kiedy syrop cukrowy jest już gotowy, musi ostygnąć przed dodaniem go do alkoholu. Należy dobrze wymieszać, aby upewnić się, że prawidłowo się rozpuści. Gdy czarne porzeczki są już przecedzone, można je przecedzić do butelek i przechowywać. Następnie, nadszedł czas, aby butelkować likier.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić likier z czarnej porzeczki, to nie szukaj dalej niż lokalny ogród. Te soczyste, soczyste jagody są najlepsze, gdy są zbierane, gdy są dojrzałe. W Kornwalii sezon na czarną porzeczkę trwa od lipca do sierpnia. Ważne jest, aby upewnić się, że krzewy są dobrze zabezpieczone przed atakami z powietrza. Będziesz zaskoczony pysznym smakiem gotowego likieru.

Możesz również wykorzystać suszone czarne porzeczki do stworzenia pysznego likieru. Wino z czarnej porzeczki to idealny dodatek do klasycznego francuskiego koktajlu. Ten napój, znany również jako Kir, jest klasycznym francuskim napojem. Zawiera zarówno cukier, jak i alkohol, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie minutę. Smakuje jak wytrawne czerwone wino, ale z mocniejszymi nutami jagodowymi. Jeśli wolisz bardziej słodkiego drinka, możesz spróbować francuskiego martini. Tradycyjnym składnikiem tego drinka jest chambord, ale doskonałym zamiennikiem jest creme de cassis.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane