W tym artykule przyjrzymy się temu, jak zrobić sok z czarnej porzeczki za pomocą sokowirówki. Możesz znaleźć świeże porzeczki lokalnie od niezależnego plantatora lub zamówić mrożone online. Niezależnie od metody, której użyjesz, ten sok nadal będzie smaczny i pożywny. Świeże porzeczki mogą być trudne do znalezienia w USA, ale teraz stają się coraz bardziej powszechne.
Aby przygotować sok z czarnej porzeczki, zacznij od umycia owoców. Umyj je dobrze, a następnie usuń łodygi. Następnie rozgnieć je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Przykryj czarne porzeczki wodą, ale nie pozwól im w niej pływać. Doprowadź mieszaninę do wrzenia przez pięć minut, a następnie przykryj słoiki czystą ściereczką. Po 10 minutach wyjmij słoiki i dopasuj pokrywki. Opaski na śruby powinny być dokręcone opuszkiem palca.
Przygotuj rondel, umieszczając w nim czarne porzeczki. Rondel wstawić do podwójnego kotła, a zawartość górnej patelni delikatnie podgrzać. Nie przegrzewaj czarnych porzeczek, bo ryzykujesz uszkodzenie owoców. Upewnij się, że używasz patelni z pokrywką i poziomem wody, który zakrywa dolną patelnię. Kiedy czarne porzeczki zmiękną, możesz odcedzić sok przez serownicę lub worek do galaretki. Następnie podawać sok z czarnej porzeczki z lodem.
Tradycyjnie czarne porzeczki gotuje się przez dwadzieścia do trzydziestu minut. Są one gotowane wystarczająco długo, aby rozbić pektyny, co czyni je trudnymi do wyciskania soku. Alternatywnie można zrobić galaretkę z czarnej porzeczki. W zależności od metody, można odcedzić owoce lub pozostawić na nich łodygi i pestki. Możesz również dodać odrobinę cukru, aby przyspieszyć proces tworzenia galaretki z czarnej porzeczki.
Jeśli chcesz podać koktajl z czarnej porzeczki na wakacyjnej imprezie, rozważ użycie koktajlu z czarnej porzeczki z napojem sake. Połączenie sake i soku z czarnej porzeczki jest eleganckie i świąteczne. Jeśli nie możesz znaleźć świeżych czarnych porzeczek, możesz zamówić niesłodzony sok z Wholefoods lub Amazon. To łatwe i niedrogie rozwiązanie. I jest pyszny.
Po wyciśnięciu soku, przecedzić go przez muślinową ściereczkę lub drobne sito. Największa miazga zostanie odcedzona, pozostawiając cienką warstwę płynu na dnie. Ten płyn jest wtedy gotowy do użycia. W zależności od przepisu, można również wykorzystać pozostały miąższ do aromatyzowania jogurtu naturalnego. Ten owocowy napój może być przechowywany przez kilka miesięcy. Nie ma potrzeby trzymania go w lodówce.
Podobne tematy