Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokowirówki, to trafiłeś we właściwe miejsce! Niezależnie od tego, czy szukasz łatwego przepisu na sok, czy po prostu nie chcesz używać sokowirówki, istnieją sposoby na błyskawiczne przygotowanie czarnych porzeczek. Oto kilka wskazówek, aby zacząć. Podczas gdy używanie sokowirówki może wydawać się najwygodniejszą opcją, możesz również użyć starej bawełnianej poszewki na poduszkę i torby na galaretkę. Słoiki powinny być czyste i mieć ćwierć cala wolnej przestrzeni. Kiedy wyciśniesz wystarczającą ilość soku, możesz wyrzucić miąższ. Do przechowywania soku porzeczkowego możesz następnie użyć szklanych słoików o pojemności ćwierć lub dwie kwarty. Wykonaj te kroki, aby przygotować czysty i suchy słoik.
Aby przygotować świeży sok porzeczkowy, musisz najpierw zmulić swoje porzeczki. Jest to prosta i łatwa metoda na uzyskanie największej ilości soku z małego owocu. Pomaga również zapobiec przyklejaniu się porzeczek do sokowirówki. Potrzebny będzie duży słoik, muddler i sokowirówka do pomarańczy. Ale możliwe jest również wyciskanie soku z porzeczek bez sokowirówki – pod warunkiem, że nie jesteś uczulony na sok pomarańczowy!
Zanim zaczniesz robić sok z czarnej porzeczki, upewnij się, że masz przygotowane jabłka i sokowirówkę. Będą one potrzebne do przygotowania napoju. Upewnij się, że usuwasz wszelkie przejrzałe lub zepsute czarne porzeczki. Unikaj też zbierania robaczywych lub spleśniałych porzeczek – mogą być trudne do wyciśnięcia. Jeśli masz sokowirówkę, możesz nawet dodać je do swoich ulubionych napojów lub przepisów na drinki.
Gdy masz już czysty dzbanek z sokiem z czarnej porzeczki, umieść czarne porzeczki w rondlu. Napełnij dolny zbiornik wodą i podgrzewaj przez 60 do 80 minut, odciągając sok okresowo. Tą metodą można przygotować galon soku z czarnej porzeczki. Jest to łatwe, szybkie i niedrogie! Upewnij się, że jesteś ostrożny, aby nie pozwolić czarnym porzeczkom stać się zbyt miękkimi, bo zamienią się w galaretkę.
Po wyciśnięciu soku z czarnych porzeczek, możesz użyć muślinu, aby je odcedzić. Muślin usunie największą pulpę. Płyn możesz wykorzystać do aromatyzowania jogurtu naturalnego lub podać go jako orzeźwiający letni napój. Możesz również przygotować serdecznik z czarnej porzeczki, umieszczając koszyk pełen jagód w rondlu.Do przygotowania serdecznika z czarnej porzeczki potrzebny będzie blender lub wysokiej jakości sokowirówka do owoców.
Innym sposobem na przygotowanie soku z czarnej porzeczki jest zrobienie dżemu. Czarne porzeczki zawierają pektynę, która sprawia, że są jędrne po ugotowaniu. Oprócz owoców, do przygotowania galaretki z czarnej porzeczki możesz wykorzystać także łodygi i liście. Następnie wystarczy dodać je do równych części wody, aby zrobić dżem z czarnej porzeczki. Zazwyczaj jedna filiżanka czarnych porzeczek jest równa jednej pincie wody.
Podobne tematy