Jak zrobić dżem jagodowy

Jeśli masz ochotę na domowy dżem, możesz wypróbować ten prosty przepis. Jeśli chcesz zrobić dżem w pośpiechu, możesz go zrobić w robocie kuchennym. Po prostu przetwarzaj jagody, aż osiągną pożądaną konsystencję. Następnie przenieś je na druciane sito umieszczone nad dużą miską. Użyj gumowej łopatki, aby przecisnąć masę przez sito. Wyrzuć części stałe. Jeśli chcesz, możesz powtórzyć ten proces kilka razy. Jeśli nie jesteś pewien grubości swojego dżemu, możesz spróbować odcedzić go za pomocą szachownicy.

Aby sprawdzić konsystencję dżemu, możesz użyć techniki zamrożonego talerza. Wystarczy dodać porcję dżemu wielkości ćwierci na środek talerza. Umieścić go w zamrażarce na kilka minut. Kiedy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, wsuń w niego palec i zobacz, czy spływa lub marszczy się. Jeśli dżem wypełnia linię palca, dżem jest gotowy. Jeśli nie spływa, potrzebuje więcej czasu gotowania.

Możesz spróbować dodać miętę do dżemu jagodowego, aby nadać mu orzeźwiający smak. Dobrze komponuje się na krakersach, tostach i gofrach. Podczas robienia dżemu jagodowego, powinieneś używać tylko 6 do 7 filiżanek jagód za jednym razem. Nie próbuj dodawać więcej niż to, ponieważ twój dżem nie będzie prawidłowo ustawiony. Po prostu upewnij się, że dokładnie sprawdzisz instrukcje dotyczące pektyny i użyjesz tylko łyżki stołowej na każdą filiżankę.

Dżem z jagód może być zamrożony. Jeśli jednak nie chcesz od razu wykorzystać całej partii, możesz zrobić dużą partię i zamrozić resztę. W ten sposób nie zmarnujesz ani jednego słoika. W rzeczywistości, możesz zamrozić aż sześć miesięcy! Po zamrożeniu dżemu możesz go przechowywać w temperaturze pokojowej lub nawet w lodówce! Pamiętaj tylko, aby przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu! W ten sposób możesz cieszyć się nim przez cały rok!

Możesz również użyć pektyny, aby Twój dżem zastygł. Jest to naturalne włókno znajdujące się w skórce owoców. Przepis oparty na pektynie będzie wymagał soku z cytryny. Kiedy używany jest dżem na bazie pektyny, należy upewnić się, że dodamy pektynę pod koniec procesu gotowania, co może zmniejszyć ilość cukru w przepisie. Następnie należy odczekać 10 minut i często mieszać.

Aby zagęścić dżem, należy użyć cukru granulowanego lub syropu klonowego. Jeśli nie masz tych składników pod ręką, możesz trzymać słoiki w szklance z wodą z lodem, aż będziesz gotowy do ich użycia. Gdy dżem zgęstnieje, możesz go sprawdzić, wbijając w niego zimną łyżkę. Jeśli dżem jest ustawiony, będzie lepki i będzie się trzymał łyżki. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę soku z cytryny. Świeży sok z cytryny jest lepszy niż butelkowany, ale obowiązują te same zasady.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane