Jak zrobić wiśnie w syropie

Jeśli kiedykolwiek chciałeś zrobić wiśnie w syropie do swoich letnich napojów, możesz zastanawiać się, jak to zrobić. Odpowiedź jest prosta; wszystko czego potrzebujesz to wiśnie, cukier i sok z cytryny. Następnie wszystko, co musisz zrobić, to pozwolić mieszance gotować się na wolnym ogniu przez osiem do dziesięciu minut. Smak będzie skoncentrowany i będziesz miał pyszny i zdrowy smakołyk w swojej lodówce. Tylko upewnij się, że używasz świeżych wiśni, ponieważ te z puszki nie zawsze są tak smaczne.

Przy robieniu syropu wiśniowego, możesz użyć świeżych lub mrożonych wiśni. Świeże czereśnie należy wydrylować, a następnie dodać do syropu. W tym celu można użyć pestkownicy do wiśni. Przed dodaniem wiśni należy pozwolić syropowi trochę się zagotować. Mrożone wiśnie rozmrażają się w gorącym syropie przed dodaniem. Jeśli chcesz gęstszy syrop, możesz dodać wyciskanie cytryny lub plasterek imbiru.

Aby zrobić własny syrop z wiśni, połącz wiśnie, cukier, sok z cytryny, skórkę z cytryny i wodę. Dodaj pół szklanki wody i wymieszaj. Dobrze wymieszaj i pozwól mieszance gotować się na wolnym ogniu przez około pięć minut. Przeciągnij szpatułką przez mieszaninę, aby sprawdzić konsystencję. Syrop powinien zostawić ślad po przeciągnięciu. Następnie, podaj swoje pyszne wiśnie w syropie! Ten przepis sprawi, że będziesz chciał zrobić go sam! Będziesz miał smaczny smakołyk do dzielenia się z przyjaciółmi i rodziną!

Pierwszym krokiem w robieniu wiśni w syropie jest przygotowanie słoików. Przygotowanie słoików do przechowywania jest proste. Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować prosty syrop do wiśni i gotować go na wolnym ogniu przez około 10 lub 15 minut. Gdy wiśnie będą już miękkie, można je przełożyć do wysterylizowanych słoików w celu zakonserwowania. Możesz również kupić gotowy dżem wiśniowy. Wtedy ciesz się nimi w każdej chwili.

Jeśli chciałbyś wykorzystać domowy syrop wiśniowy do innych celów, powinieneś przechowywać go w czystych szklanych słoikach. Prosty syrop powinien być przechowywany w lodówce przez około tydzień. Oprócz tego, że syrop wiśniowy jest pyszny, może być używany do gotowania, pieczenia i barwienia. Twoi goście docenią smak domowych wiśni, a Ty będziesz mogła przygotować z nim pyszne desery.

Jak już przygotujesz pyszną partię wiśni w syropie, możesz je przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Choć najlepiej spożyć je w ciągu około miesiąca, można je przechowywać w lodówce nawet przez rok. Stanowią wspaniały deser i są świetne nad lodami. Jeśli chcesz wykorzystać swoje czereśnie w bardziej kreatywny sposób, posiekaj je i wymieszaj z jogurtem greckim. Możesz również użyć drobno posiekanych wiśni do aromatyzowania domowych lodów, dekorowania ciast i innych deserów.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane