Z dumą prezentujemy treść stworzoną na zamówienie portalu diyiprzebudowa.pl
Solenie mięsa poprawi jego teksturę, uczyni je delikatnym i nada mu wspaniały smak. Proces solenia zmienia białka w mięsie, pozwalając im zatrzymać więcej wilgoci. Rozluźnia również twarde włókna mięśniowe, dzięki czemu nie sztywnieją one podczas procesu gotowania. W rezultacie mięso będzie delikatne i mniej kruche. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić solankę do wędzenia mięsa.
Ilość solanki do użycia będzie zależała od rodzaju mięsa i jego wagi. Ogólna zasada to jedna godzina solanki na funt mięsa. Nie należy jednak przesadzać. Jeśli wędzisz pięciokilogramowy mostek wołowy, musisz go solić przez pięć godzin. Po soleniu mięsa, umieść je w wędzarce.
Brining obejmuje moczenie mięsa w roztworze soli i wody. Może również zawierać inne składniki. Na przykład do solanki można dodać skórkę lub skórkę z owoców cytrusowych, co dodaje cytrusowego smaku bez zmiany poziomu pH. Oprócz moczenia mięsa w solance, solenie można stosować również do codziennych kawałków mięsa, takich jak wieprzowina, drób i indyk. Oprócz prostego roztworu soli, solenie może poprawić smak twojego mięsa poprzez skrócenie ogólnego czasu gotowania.
Mokra solanka jest wykonana przez dodanie jednej filiżanki soli koszernej do jednego galonu wody. Upewnij się, że sól jest rozpuszczona w wodzie. Dodaj resztę składników, w tym wodę, sól i cukry. Następnie wlej płyn solankowy do przykrytej wanny lub beczki. Mięso będzie zanurzone w solance przez co najmniej godzinę. Następnie, jeśli jest to pożądane, możesz posypać go przyprawami i pozwolić mu się palić!
Przy soleniu mięsa ważne jest, aby dodać odpowiednią ilość soli. Zbyt duża ilość soli zmieni teksturę delikatnego mięsa. Na przykład solanka, która zawiera pięć uncji soli na kwartę wody, okaże się zbyt słona i przytłoczy smak mięsa. Dlatego lepiej użyć roztworu solanki zawierającego dwie trzecie soli i jedną trzecią wody.
Brining to doskonały sposób na wzmocnienie smaku mięsa. Jeśli planujesz wędzić łopatkę wieprzową, pamiętaj, aby solić mięso przez noc. W ten sposób będziesz miał je gotowe, gdy obudzisz się rano. Jeśli jednak planujesz wędzić całego kurczaka lub indyka, najlepiej jest solić przez noc. Następnego dnia wyjmij go z solanki i umieść na wędzarce.
Oprócz dodania smaku, solenie pomaga również utrzymać wilgoć i poprawia teksturę wędzonego mięsa. Podczas gdy cukier jest najczęstszym dodatkiem do wędzenia, możliwe jest użycie innych składników, takich jak miód, syrop z agawy i brązowy cukier. Cukier może pomóc poprawić smak mięsa, ale może być nadal zbyt słodki. Dlatego ważne jest, aby upewnić się, że stosunek cukru i soli jest odpowiedni dla Twoich potrzeb wędzenia.
Podobne tematy