Jak zrobić zupę z owoców wiśni

Aby przygotować zupę z owoców wiśni, wydrąż i usuń pestki z kilograma wiśni. Dodaj pestki i wodę do średniego garnka z zupą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj do stanu wrzenia. Usuń pestki, a następnie wymieszaj 3/4 szklanki cukru i 1 łyżkę soku z cytryny. Dodać 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, mieszając zupę. Pozwól zupie gotować się przez co najmniej 5 minut. Skosztuj i dostosuj słodycz w razie potrzeby.

Przygotuj duży garnek lub rondel. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj czereśnie i zasyp cukrem. Umieść garnek na średnim ogniu i gotuj, aż wiśnie zaczną się rozpadać i uwalniać soki. Gdy wiśnie będą miękkie, odcedzić i ostudzić. Jeśli chcesz, dodaj laski cynamonu, goździki, anyż gwiazdkowy i skórkę z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia. Przelać masę wiśniową do miski do serwowania.

Kiedy owoce są już miękkie, dodać cukier, cynamon i wanilię. Dobrze wymieszać. Możesz również dodać sok pomarańczowy lub inne owoce. Gdy owoce będą się gotować, dodaj resztę składników. Ubij śmietanę i żółtko z pozostałym gorącym płynem wiśniowym. Pozwól masie ostygnąć przez około 10 minut przed podaniem. Kiedy osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj ubitą śmietanę i żółtko. Mieszaj, aż dobrze się połączy.

Klasyczne danie Węgier, zupa wiśniowa jest ikoną letniego dania. Ale nowoczesną wersją można się cieszyć przez cały rok. Przygotuj zupę podgrzewając przefiltrowany olej z pestek winogron w średnim rondlu. Dodaj koper włoski i cebulę, gotuj przez 5 minut i dodaj dashi. Kontynuuj gotowanie zupy, aż czereśnie zmiękną. Podawaj ją na ciepło lub na zimno. Utrzyma się dobrze przez dni.

Borszcz jest starym ulubieńcem społeczności żydowskiej. Ten obfity polewka używa tartych wiśni, czerwonego wina, i kwaśnej śmietany tworzyć różową paletę. To jest także opisane jako „bosko dekadencki”. Barszcz może być pocieszającym jedzeniem Tibora, ale on był chory na dom w swojej ojczyźnie. To dostarczyłoby mu witamin, których mu brakowało, gdy był z dala od domu.

Zupa z owoców wiśni ma głębokie korzenie w kuchni Europy Wschodniej. To był tradycyjnie służył jako starter do posiłku jako sposób stymulować apetyt. W Europie Wschodniej jest podawana z kwaśną śmietaną zrobioną ze słodkiego wiosennego mleka. Kiedy zabrakło wiśni, podawano ją z kwaśną śmietaną pareve, która jest odpowiednikiem kwaśnej śmietany w Ameryce. Niezależnie od tego, czy podasz go na ciepło czy na zimno, zaspokoi Twoje kubki smakowe i odświeży podniebienie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane