Jeśli chcesz zachować świeże czereśnie, możesz łatwo nauczyć się, jak zrobić czereśnie w słoikach. Oto kilka kroków, które powinieneś wykonać. Po pierwsze, upewnij się, że czereśnie mają pestki. Zapobiegnie to ich zbrązowieniu. Następnie powinieneś potraktować je kwasem cytrynowym lub askorbinowym. W tym celu musisz wymieszać 1/4 szklanki soku z cytryny z czterema szklankami wody. Zalej tą mieszanką wiśnie, pozostawiając wokół nich jednocalową przestrzeń. Po wykonaniu tej czynności, jesteś gotowy do puszkowania czereśni.
Czereśnie muszą być oczyszczone i odsączone przed przetworzeniem. Korzystając z wagi kuchennej, zważ wiśnie, aby upewnić się, że masz wystarczająco dużo, aby wypełnić każdy słoik o pojemności pół kwarty. Odszypułkowanie wiśni zajmie tylko kilka minut. Następnie, musisz przygotować cały sprzęt potrzebny do zrobienia przetworów. Po przygotowaniu wszystkich składników, musisz przygotować słoiki. Na początek umyj narzędzia do puszkowania w ciepłej wodzie i pozwól im wyschnąć na powietrzu.
Syrop przygotowuje się w dużym garnku lub średniej wielkości rondlu.Stosunek wody do cukru zależy od Ciebie, ale możesz eksperymentować z proporcjami i dodawać inne składniki, aby stworzyć niestandardowy syrop. Na przykład, pięć szklanek wody na dwie szklanki cukru daje lekki syrop, podczas gdy sześć szklanek wody na dwie szklanki cukru daje średni syrop dla wiśni. Syrop jest gotowy do użycia, ale należy go od czasu do czasu mieszać podczas gotowania. Używanie soku z białych winogron lub jabłek do zrobienia syropu jest kolejną alternatywą.
Pretreating wiśni przed suszeniem jest kolejną opcją. Pretreating czereśnie może zachować ich naturalny kolor i zmniejszyć czas suszenia. Należy jednak uważać, aby suszyć wiśnie, jeśli nie są one całkowicie pozbawione pestek. Prosty roztwór, który zawiera kwas askorbinowy, może również zapobiec przebarwieniom. Aby przygotować kwas askorbinowy, dodaj tabletkę lub proszek witaminy C do wody przed napełnieniem słoików. Jeśli nie możesz znaleźć kwasu askorbinowego, dodaj odrobinę soku z cytryny.
Czy chcesz zapuszkować swoje czereśnie, czy słoić je w stanie surowym, metoda surowego opakowania pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Ta metoda sprawi, że wiśnie nie opadną na dno słoika. Co więcej, będziesz mógł je przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. A jeśli planujesz je zamrozić, możesz po prostu przechowywać je w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Istnieje również wiele korzyści z owoców w puszce, więc rozważ to przed zrobieniem następnej partii.
Pierwszym krokiem w robieniu domowych czereśni w słoikach jest pit czereśnie i usunąć ich łodygi. Kiedy to zrobisz, powinieneś umieścić wiśnie w dużym garnku z cukrem. Niech siedzą przez noc. Następnie użyj wysterylizowanej szpilki do nakłuwania wiśni. Następnie przelej syrop do słoików, pozostawiając 1/8 cala przestrzeni między nimi. Pamiętaj, aby dokładnie wyczyścić słoiki przed ich zamknięciem.
Podobne tematy