Jak zrobić buraki na Wielkanoc

Najlepszym sposobem na zaangażowanie dzieci w przygotowanie pysznego buraczanego barwnika do jaj jest ugotowanie świeżego jajka. Aby to zrobić, wystarczy umieścić je w garnku z burakami. Pozostaw je na dwie do trzech minut. Jeśli farbujesz ciemne jajko, pozostaw je na maksymalnie cztery minuty. Po namoczeniu jaj, wyjmij je z buraczanego barwnika. Następnie użyj łyżki cedzakowej, aby usunąć je z soku buraczanego. Następnie wytrzyj pianę ręcznikiem papierowym. Jeśli jajka nadal mają trochę piany lub żyłek, możesz je wytrzeć kubkiem wody.

Obierz buraki i wyciśnij największą część. Dodaj sok do miski z wrzącą wodą. Pozwól jajkom moczyć się w wodzie przez dziewięć minut. Nie rozbijaj jajek. Pamiętaj, aby włożyć jajka do wody bez ich rozbijania! Najlepiej zrobić to, gdy buraki są jeszcze gorące. Po upływie dziewięciu minut wyjmij jajka z wody. Alternatywnie, możesz włożyć jajka do wody w tym samym czasie.

Jeśli chcesz zrobić kolorowe jajka bez użycia chemikaliów, burak jest idealnym warzywem do farbowania jaj. Możesz nawet zjeść jajka po farbowaniu. Te pyszne barwniki są niedrogie i ekologiczne. Buraki nie sprawią, że jajka będą czerwone, a nawet są jadalne! Aby twoje dzieci były podekscytowane, możesz wydrukować szablony buraków. One też są zabawne!

Ten naturalny barwnik działa najlepiej, gdy jest gotowany na wolnym ogniu. Napełnij kubek do połowy płynem i wymieszaj. Dodaj trochę octu, aby pomóc barwnikowi się ustawić. To będzie reagować z wapniem w skorupce jajka. Sok z czerwonych buraków będzie działać jako naturalny czerwony barwnik. Wyciąganie soku z buraków będzie również pracować jako naturalny czerwony barwnik. Możesz również dodać go do swojego przepisu na barwnik buraczany jako pokrycie na jajkach.

Jeśli używasz naturalnego barwnika, możesz użyć jednego do dwóch buraków, aby zrobić kwartalną ilość barwnika. Możesz użyć resztek soku z kiszonych buraków, jak również. Jeśli farbujesz wiele buraków, użyj jednego buraka na każdy kolor. Pamiętaj tylko, aby nie wkładać do wody torebek z herbatą. Barwnik może zepsuć buraki, więc pamiętaj, aby wyrzucić je po wykorzystaniu partii.

Do barwienia jaj możesz użyć mieszanki soku z buraków, octu i soli. Połącz sok z buraków z surowymi jajkami i pozwól mu się gotować przez około 10 minut. Po zakończeniu gotowania, usuń jajka z roztworu barwnika i pozwól im całkowicie wyschnąć. Jeśli chcesz być bardziej kreatywny ze swoimi jajkami, możesz użyć kilku różnych rodzajów barwników spożywczych, aby uczynić je bardziej interesującymi.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane