Jak zrobić kurczaka z ryżem

Pewnie słyszeliście o tym, jak zrobić kurczaka z ryżem. Może nawet już próbowałeś. Oto kilka prostych wskazówek, których należy przestrzegać podczas przyrządzania tego klasycznego dania. Po pierwsze, upewnij się, że używasz ryżu długoziarnistego. Możesz zastąpić ryż jaśminowy ryżem długoziarnistym, ale upewnij się, że używasz tego samego stosunku płynu i ryżu. I nie używaj krótkiego lub średniego ryżu ziarnistego, ani nie powinieneś używać ryżu do paelli.

Warzenie jest dobrą opcją, jeśli próbujesz uzyskać chrupiącą skórę. Ta technika nie tylko daje kurczakowi chrupiącą powłokę zewnętrzną, ale także daje ryżowi trochę dodatkowej chrupkości. A jeśli lubisz grzyby, możesz je ugotować podczas gotowania kurczaka, a następnie dodać do ryżu. W ten sposób błyskawicznie uzyskasz pyszny posiłek. Aby zrobić kurczaka z ryżem, po prostu postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami.

Ogrzej duży garnek na średnim ogniu. Dodaj dwie łyżki masła. Umieść kurczaka w garnku i gotuj bez przerwy przez trzy do czterech minut, aż kurczak będzie miał ładną złotą skórkę. Następnie, wyjmij kurczaka z garnka i dodaj wino. Aby danie było bardziej aromatyczne, użyj silikonowej szpatułki do zeskrobania dna i boków garnka. Kurczak powinien być gotowany, aż wszystkie soki będą czyste.

Umieść udka z kurczaka na wierzchu ryżu i dobrze wymieszaj. Przykryj garnek i pozwól mu siedzieć przez około 15 minut. Kurczak powinien być ugotowany, a ryż powinien być miękki. Aby podać, posyp posiekaną kolendrą lub sokiem z limonki. Jeśli nie masz brązowego ryżu, sprawdzi się ryż kalafiorowy. Pamiętaj tylko, aby ściśle przestrzegać instrukcji. Ryż powinien być puszysty i nie suchy, gdy jest gotowy. Możesz również dodać ugotowane warzywa do ryżu.

Aby przygotować kurczaka do tego dania, musisz usunąć skórę z udek kurczaka. Po tym, umieść kurczaka w dużej misce. Wymieszać ze sobą przyprawy i przyprawy. Możesz zarezerwować część przyprawy, jeśli chcesz, aby twój obiad był nieco bardziej aromatyczny. To danie może być również wykonane z brązowym ryżem. Należy odpowiednio dostosować czas gotowania i poziom płynu. Następnie podawaj na gorąco.

Zacznij od podgrzania 3 szklanek wody na patelni. Dodaj do garnka cebulę, seler i czosnek i gotuj, aż staną się półprzezroczyste. Gdy kurczak jest już gotowy, zdejmij skórę i ułóż go na ryżu. Wlej bulion z kurczaka oraz szafran i mieszaj, aż ryż będzie złoty i aromatyczny. Dodać ryż, przykryć pokrywką i dusić potrawę przez około 20 minut.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane